Sladká
Někdo to rád horké a někdo zase sladké. A někdo oboje. Jak ono to vlastně je? Už Vám to tu servíruji na stříbrném podnose. Klasifikace vína do kategorie sladkých vín závisí na obsahu zbytkového cukru opět u koncového produktu. Sladká vína jsou charakteristická vyšším obsahem zbytkového cukru, který zůstává po fermentaci. Jsou to vína s největším obsahem zbytkového neprokvašeného cukru. Většinou se jedná o vína dozrávající později. Obsah alkoholu nemusí být velký, zbytkový cukr musí být minimálně 45 g na 1 l, ale v extrémnějších případech (například u slámových vín) může dosáhnout až 400 g/l. Sladká vína najdeme například v jakostních vínech s označením výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb nebo ledová a slámová vína. A možná se podivíte, ale výborně se pojí nejen s tučnými sýry, ale i s čokoládou.