TRIO® (VZ,SG,RR) 2023

Značka: Ampelos

pozdní sběr, polosuché

Víno s vůní liči a bílého rybízu s kořenitou pikantní chutí.

Foto je ilustrační.

Dostupnost V externím skladu
Možnosti doručení
Kód: 2326
199 Kč / ks 164,46 Kč bez DPH
TRIO® (VZ,SG,RR) 2023
Značka: Ampelos
vino bile trio kabinet polosuche
Novinka Nové víno 2023 Oceněné víno AWC Vienna

Víno s vůní liči a bílého rybízu s kořenitou pikantní chutí.

Odrůda – Ryzlink rýnský

jde o tradiční odrůdu pěstovanou od roku 1435, která je velmi ceněná a určená k výrobě velmi kvalitních bílých vín. Nejspíš pochází z území kolem údolí řeky Rýna - odtud také název. A co má Ryzlink rýnský společného s podobně znějícím názvem odrůdy Ryzlink vlašský? Kromě slova "Ryzlink" vůbec nic. Pouhým nahodilým zkřížením odrůdy Heunisch a semenáčku Tramínu se dnes Ryzlink rýnský řadí k nejkvalitnější odrůdě.

 Odrůda – Sauvignon

odrůda opletená tajemstvím. Pravděpodobně pocházející z francouzské oblastí na Loiře nebo z regionu Bordeaux. Sauignon vznikl nejspíš samovolným křížením odrůd Chenin blanc a Tramín. Německé synonymum je Muskat-Sylvaner a někdy v Rakousku užívané Feigentraube – Fíkový hrozen, které se kdysi se užívalo i u nás. Sám král Jindřich IV. Navarrský se stal velkým vyznavačem právě této odrůdy možná právě proto, že v jeho kojeneckém věku mu dědeček potíral rty vínem z této odrůdy.

Odrůda – Veltlínské zelené

stařičká a klasická odrůda, s velkou pravděpodobností pocházející z regionu Dolní Rakousko a okolí Manhartsbergu. Rodiči odrůd jsou nejspíš Tramín a St. Georgen patrně doputováné do lokality bez přičinění člověka. Rakouský název Grüner Veltliner se užívá až od 18. století, do té doby nazývané Mouhartsrebe. I na Moravě bylo dříve známo jako Bělošpičák nebo Muškatel. Tradiční oblastí pěstování odrůdy je Rakousko.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Bílá vína
Ročník: 2023
Jakostní stupeň: pozdní sběr
Obsah cukru: polosuché
Alkohol: 13,5 %
Objem: 0,75 l
Zbytkový cukr: 12,9 g/l
Obsah kyselin: 6,1g/l
Číslo šarže: 2326
Doporučená teplota při podávání: 10-12 °C

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: